Ceapă

Ceapă

Categorie:

Descriere

Ceapa este o plantă bienală sau trienală și este una din cele mai des întâlnite legume, mai ales în partea de sud și sud-est a țării. Ceapa este originară din Asia iar în perioada antică se credea că ceapa dă putere, fiind consumată de soldați înainte de a merge la luptă. În China antică era considerată un simbol al inteligenței .

Ceapa are în sol un bulb iar la suprafața solului cresc frunzele cu formă cilindrică. În cel de-al doilea an crește tulpina în vârful căreia există o inflorescență rotundă care conține numeroase flori albe, de dimensiuni reduse.

În scop medicinal, se utilizează bulbii recoltați la sfârșitul verii.

Ceapa are efect antimicrobian, antiinfecțios, antihelminitic, antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, echilibrant glandular, antitrombozic, vermifug, diuretic, hipotensiv, stomahic, vasodilatator și stimulează imunitatea.

Ceapa conține vitamina C și crom. Cromul este un mineral care ajută celulele să răspundă la insulină și controlează nivelul glucozei din sânge. Ceapa verde este bogată în vitamina A.