Clementine

Clementine

Categorie:

Descriere

O clementină (Citrus × clementina) este un tangor, un hibrid între un mandarin portocaliu (C. × deliciosa) și un portocal dulce (C. × sinensis), numit astfel în 1902. Exteriorul este de o culoare portocalie profundă, aspect lucios. Clementinele pot fi separate în 7 până la 14 segmente. Similar cu mandarinele, ele tind să fie ușor de coajit. Sunt de obicei suculente și dulci, cu aciditate mai mică decât portocalele. Uleiul lor, ca și alte fructe citrice, conține în mare parte limonen, precum și mirien, linalool, α-pinen și multe aromatice complexe.

În 2016, producția mondială de clementine, portocale și mandarine, raportată a fost de 32,8 milioane de tone, condusă de China cu 52% din totalul global.

O clementină conține apă 87%, carbohidrați 12% și cantități neglijabile de grăsimi și proteine. Printre micronutrienții, numai vitamina C are un conținut semnificativ (59% din valoarea zilnică) într-o porție de referință de 100 de grame, cu toți ceilalți nutrienți în cantități mici.