Mere

Mere

Categorie:

Descriere

Merele sunt fructe care se recoltează începând cu luna iulie până la sfârșitul lunii octombrie.

Avem mai multe soiuri de mere, precum Golden, Idared, Granny Smith, etc.

După recoltare, sortare, tratare anticriptogamică, merele se păstreaza în depozite frigorifice cu atmosfera normală sau atmosfera controlată. Celulele de păstrare pot avea capacități de păstrare de 200 – 500 tone dar în prezent se pot amenaja și celule mici de 100 – 200 metri cubi. În depozitele empirice cu ventilație artificială, dacă se depozitează mere în lăzi, încap aprox. 130 -150 kg / metru cub

Lăzile paleta, cazul cel mai obișnuit se stivuiesc pe 8 – 9 rânduri ajungând la 6,5 metri înălțime, păstrând până la tavan un spațiu liber de 0,8 metri. Încărcătura ajunge la 195 – 220 kg / metri cubi sau 1,4 – 1,7 tone / metru pătrat suprafață utilizată. Distanța până la pereții depozitului este de 20 cm iar între stive se lasă 5 – 10 cm. Umplerea unei celule trebuie să se termine în 3 – 4 zile.

Temperatura aerului trebuie să fie de 0 – 4 grade Celsius în funcție de soi. Umiditatea relativă a aerului trebuie să fie 88 – 92 %.

În depozitele cu atmosfera controlată se asigură 3% oxigen, 3% dioxid de carbon, și 94% azot.

Durata de păstrare depinde de soi, condițiile tehnologice, etc… , fiind între 140 – 150 zile până la 210 – 240 zile la cele mai rezistente soiuri și în depozitele cu atmosferă controlată.